Zupa z marchewką i selerem

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 średnia posiekana cebula (160 g)
  • 2 łodygi selera drobno pokrojonego (60 g)
  • 500 g startej marchewki
  • 700 ml wody
  • 1 łyżeczka niskosodowego warzywnego bulionu
  • Mielona gałka muszkatołowa
  • Opcjonalnie kilka liści selera

Sprawdź ofertę cateringu dla firm z Wrocławia

Przygotowanie:

W dużym garnku podgrzewamy  olej i delikatnie podsmażamy posiekaną cebulę, cały czas mieszkając, uważając przy tym, żeby się nie przypaliła. Do cebuli dodajemy startą marchewkę, wodę oraz bulion. Całą dotychczasową zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy pokrywką i co jakiś czas regularnie mieszamy i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 20 minut. Ugotowaną zupę możemy podawać w takiej formie jaka jest w garnku, bądź możemy ją zmiksować. Dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej i doprawiamy zupę dopiero, kiedy nalejemy do miseczki. Na końcu posypujemy zupę posiekanymi liśćmi selera.

Dla uzyskania nieco głębszego smaku, możemy przygotować grzanki, które wcześniej przypiekamy w piekarniku. Taką zupę można przechowywać do 3 dni w lodówce. Istnieje również jej zamrożenia.

Dodaj komentarz