Zupa warzywna

Jest to jedna z najbardziej zdrowych wersji zupy warzywnej. Inaczej można ją nazwać zupą jarzynową, lecz tutaj zostaje przedstawiona wersja light, dla tych którzy dbają trochę bardziej o swoja figurę.

Liczba porcji: 4

Sprawdź ofertę cateringu dla firm z Wrocławia

Składniki:

  • 1 marchewka (100 g)
  • 1 pietruszka (60 g)
  • 1 seler (600 g)
  • czubata łyżka mąki (15 g)
  • 1 łyżka oleju (15 g)
  • 1 łyżka mleka półtłustego (15 g)
  • 750 ml wody
  • mały pęczek pietruszki
  • sól i pieprz
  • curry

Przygotowanie:

Dokładnie myjemy i obieramy wszystkie warzywa. Na desce kroimy je w na mniejsze części (kostka). Wrzucamy je do garnka i zalewamy odpowiednią ilością wody. Czekamy do zagotowania się warzyw. W międzyczasie przyrządzamy zawiesinę z mąki, oleju i mleka dokładnie ją roztrzepując, pozbywając się grudek. Kiedy warzywa się ugotowały, przecieramy je bądź miksujemy. Dalej do wrzących warzyw dodajemy cały czas mieszając przygotowana zawiesinę. Do smaku dodajemy odrobinę soli i pieprzu oraz curry. Na koniec dorzucamy posiekaną pietruszkę.

Taką zupę możemy przechowywać w lodówce do 3 dni. Istnieje również możliwość jej zamrożenia.

UWAGA: jeżeli jednak nie jesteśmy do końca pewni czy zawiesina nie ma grudek, przelejmy ją do zupy przez sitko.

Dodaj komentarz