Zupa warzywna

Jest to jedna z najbardziej zdrowych wersji zupy warzywnej. Inaczej można ją nazwać zupą jarzynową, lecz tutaj zostaje przedstawiona wersja light, dla tych którzy dbają trochę bardziej o swoja figurę.

Liczba porcji: 4

Sprawdź ofertę cateringu dla firm z Wrocławia

Składniki:

  • 1 marchewka (100 g)
  • 1 pietruszka (60 g)
  • 1 seler (600 g)
  • czubata łyżka mąki (15 g)
  • 1 łyżka oleju (15 g)
  • 1 łyżka mleka półtłustego (15 g)
  • 750 ml wody
  • mały pęczek pietruszki
  • sól i pieprz
  • curry

Przygotowanie:

Dokładnie myjemy i obieramy wszystkie warzywa. Na desce kroimy je w na mniejsze części (kostka). Wrzucamy je do garnka i zalewamy odpowiednią ilością wody. Czekamy do zagotowania się warzyw. W międzyczasie przyrządzamy zawiesinę z mąki, oleju i mleka dokładnie ją roztrzepując, pozbywając się grudek. Kiedy warzywa się ugotowały, przecieramy je bądź miksujemy. Dalej do wrzących warzyw dodajemy cały czas mieszając przygotowana zawiesinę. Do smaku dodajemy odrobinę soli i pieprzu oraz curry. Na koniec dorzucamy posiekaną pietruszkę.

Taką zupę możemy przechowywać w lodówce do 3 dni. Istnieje również możliwość jej zamrożenia.

UWAGA: jeżeli jednak nie jesteśmy do końca pewni czy zawiesina nie ma grudek, przelejmy ją do zupy przez sitko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *