Risotto z szynką i groszkiem

Jest to przepis na 2 porcje

Składniki:

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– 1 oczyszczony por (120 g)

– 2 łodygi (60 g) selera pokrojonego w kostkę

Sprawdź ofertę cateringu dla firm z Wrocławia

– 150 g szynki pokrojonej w cienkie plastry

– 100 g ryżu risotto

– 250 ml bulionu z kury

– 150 g groszku, jeśli był zamrożony należy go wcześniej rozmrozić

– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki do posypania przed podaniem

Przygotowanie:

Podgrzewamy oliwę w rondlu i podsmażamy por i seler przez ok. 5 minut do lekkiego zarumienienia się. Dodajemy chudą szynkę, ryż i mieszamy. Dodajemy do tego 150 ml bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 – 20 minut mieszając i dodając w razie potrzeby bulionu. Kiedy ryż będzie ugotowany dodajemy groszku i podgrzewamy do momentu kiedy będzie wszystko gorące. Posypujemy posiekaną pietruszką i podajemy.

 

Dodaj komentarz