Produkty o wysokiej jakości odżywczej: warzywa, owoce i ich przetwory

Największym źródłem witamin, składników mineralnych i jakże ważnego błonnika są warzywa i owoce. Są to takie produkty które nie mają za wiele białka oraz co ważne nie posiadają dużej ilości tłuszczu. W warzywach i owocach które zjadamy znajdziemy cukry proste których zawartość jest dość zróżnicowana i w zasadzie głównie to zależy od rodzaju i odmiany rośliny, oraz stopnia jego dojrzałości.

Chcesz stracić na wadze? Dietetyk z Wrocławia pomoże Ci schudnąć

Warzywa zawierają nieco mniej cukru od owoców ale w zamian mają więcej błonnika pokarmowego.

Warzywa i owoce są źródłem witamin, które możemy podzielić na:

– β-karoten (np. marchewka, natka pietruszki, jarmuż, szpinak, dynia, morela, brzoskwinie);

– witaminę C (np. natka pietruszki, kapusta, papryka, szpinak, truskawki, kiwi, cytrusy);

– inne witaminy które nie kwalifikują się do wyżej wymienionych grup (np. brokuł, kapusta, kiwi, pomarańcza, jarmuż).

Bardzo wysoką wartość odżywczą posiadają warzywa i owoce sezonowe które są najsmaczniejsze. Zamiennikiem świeżych warzyw i owoców mogą być produkty mrożone bądź przetwory odpowiednio przygotowane.

Spożywanie warzyw i owoców do posiłków jest bardzo ważnym elementem prawidłowego sposobu żywienia. Zaleca się wszystkim spożywanie w ciągu dnia 5 porcji warzyw i owoców (owoce najlepiej spożywane z pierwszym bądź drugim śniadaniem). Pamiętajmy że przetwory są niejednokrotnie źródłem spożywania warzyw bądź owoców lecz mogą się wyróżniać wyższą bądź niższą zawartością cukru.

 

Dodaj komentarz