Produkty o wysokiej jakości odżywczej: warzywa, owoce i ich przetwory

Największym źródłem witamin, składników mineralnych i jakże ważnego błonnika są warzywa i owoce. Są to takie produkty które nie mają za wiele białka oraz co ważne nie posiadają dużej ilości tłuszczu. W warzywach i owocach które zjadamy znajdziemy cukry proste których zawartość jest dość zróżnicowana i w zasadzie głównie to zależy od rodzaju i odmiany rośliny, oraz stopnia jego dojrzałości.

Chcesz stracić na wadze? Dietetyk z Wrocławia pomoże Ci schudnąć

Warzywa zawierają nieco mniej cukru od owoców ale w zamian mają więcej błonnika pokarmowego.

Warzywa i owoce są źródłem witamin, które możemy podzielić na:

– β-karoten (np. marchewka, natka pietruszki, jarmuż, szpinak, dynia, morela, brzoskwinie);

– witaminę C (np. natka pietruszki, kapusta, papryka, szpinak, truskawki, kiwi, cytrusy);

– inne witaminy które nie kwalifikują się do wyżej wymienionych grup (np. brokuł, kapusta, kiwi, pomarańcza, jarmuż).

Bardzo wysoką wartość odżywczą posiadają warzywa i owoce sezonowe które są najsmaczniejsze. Zamiennikiem świeżych warzyw i owoców mogą być produkty mrożone bądź przetwory odpowiednio przygotowane.

Spożywanie warzyw i owoców do posiłków jest bardzo ważnym elementem prawidłowego sposobu żywienia. Zaleca się wszystkim spożywanie w ciągu dnia 5 porcji warzyw i owoców (owoce najlepiej spożywane z pierwszym bądź drugim śniadaniem). Pamiętajmy że przetwory są niejednokrotnie źródłem spożywania warzyw bądź owoców lecz mogą się wyróżniać wyższą bądź niższą zawartością cukru.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *