Produkty o wysokiej jakości odżywczej: mleko i przetwory mleczne

 

Mleko i przetwory mleczne to kolejna z grup produktów która powinna stanowić podstawę w naszej diecie. Bogate są w źródła białka, dobrze przyswajalnego wapnia a także witamin z grupy B. Białko mleka jest niezastąpionym źródłem aminokwasów w takich ilościach jakie odpowiadają zapotrzebowaniu człowieka. W tłuszczu mlecznym są odpowiednie kwasy które sprzyjają odchudzaniu. Mleko oczywiście jak najmniej przetworzone to przede wszystkim źródło wapnia, fosforu, potasu, cynku i magnezu.

Chcesz stracić na wadze? Dietetyk z Wrocławia pomoże Ci schudnąć

W naszej diecie powinniśmy zwrócić uwagę na to iż mleko i jego przetwory powinny stanowić stały element w naszej diecie. Wzbogaćmy nasze jadłospisy w jogurty, maślanki, kefiry, zsiadłe mleko, sery twarogowe, podpuszczkowe i topione.

Kolejną propozycją jest przychylne spojrzenie na mleczne fermentowane produkty które poprawiają strawność i przyswajanie składników odżywczych. Do takich produktów możemy zaliczyć np. mleko ukwaszone, kefir, jogurty czy maślanki.

W produktach mlecznych korzystnymi produktami są również nisko-tłuszczowe mleka i jego przetwory które dają poczucie sytości oraz co istotne sprzyjają redukcji nadmiernych kilogramów. Nie można jednak odnosić się w ten sposób do wszystkich produktów ponieważ sery żółte, topione czy pleśniowe oraz śmietana mają większą zawartość tłuszczu oraz wartość energetyczną. Dodatkowo zawierają więcej cholesterolu. Odbiciem tych wysoko-tłuszczowych produktów są zatem nisko-tłuszczowe jogurty, chude białe sery, mleko o niskiej zawartości tłuszczu.

Produkty które są wysokoenergetyczne zastąpmy takimi które są nisko-energetyczne gdzie przy identycznym spożyciu uzyskamy niższą wartość energetyczną diety.

Dodaj komentarz