Produkty o wysokiej jakości odżywczej: mięso, ryby, jaja i ich przetwory

Jest to kolejna ważna grupa żywności w naszym organizmie. Poprzednio wspominaliśmy o mleku i jego przetworach mlecznych, warzywach, owocach i ich przetworach a także o produktach zbożowych które pełnią kluczowy element w gospodarce żywnościowej.

Mięso, ryby a także oraz ich przetwory to znakomita grupa produktów które są źródłami witamin z grupy B oraz składników mineralnych.

Chcesz stracić na wadze? Dietetyk z Wrocławia pomoże Ci schudnąć

Mięso które jest bardzo ważnym źródłem żelaza ma swoje większe pokłady minerału w mięsie wołowym i cielęcym. Mięso drobiowe i indycze jest niewielkim nośnikiem tego składnika. Musimy zwrócić również uwagę na zawartość tłuszczu w mięsie. Mięso wieprzowe, kacze czy gęsina jest bogatym źródłem zawartości tłuszczu który powinniśmy unikać ale nie eliminować całkowicie. Przy staraniach zredukowania tkanki tłuszczowej powinniśmy wybierać chude mięso zamiast tłustego, a także przygotowując mięso starajmy się je przygotowywać bez dodatku tłuszczu bądź w minimalnym jego udziale. Zamiast smażenia wybierajmy gotowanie, pieczenie bądź duszenie.

Jaja które posiadają ok 10% tłuszczu są również bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz niekorzystnego cholesterolu. Zaleca się spożywanie do 2 jaj tygodniowo, lecz osoby które mają wyższy cholesterol powinny zjadać same białko.

Ryby natomiast są bogatym źródłem fosforu, potasu i magnezu, morskie – jodu fluoru. Ryby są również wartościowymi produktami które posiadają witaminy z grupy B, a ryby morskie witaminy z grupy A i D. Łosoś, pstrąg, śledź i węgorz to wspaniałe produkty bogate właśnie w takie witaminy. Oczywiście zaleca się spożywanie ryb świeżych niż mrożonych ponieważ mają one więcej korzystnych właściwości w postaci witamin. I oczywiście starajmy się minimum 2 – 3 razy w tygodniu zjadać rybę. Wyjdzie nam to na pewno na plus.

Dodaj komentarz