Pikantna czosnkowa sałatka z krewetek królewskich

Liczba porcji: 1

Składniki:

  • 150 g ziemniaków
  • 25 g dowolnej sałaty lekko postrzępionej
  • 20 g rzeżuchy
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 100 g ugotowanych krewetek, bez skorupek
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 30 g rodzynek
  • 1 łyżka polewy balsamicznej
  • Szczypta soli

Sprawdź ofertę cateringu dla firm z Wrocławia

Przygotowanie:

Obieramy ziemniaki i gotujemy je w delikatnie osolonej wodzie. Możemy pokusić się o ugotowanie ich na parze. Czekamy do ich ostygnięcia. Kiedy ziemniaki się schładzają do półmiska wrzucamy postrzępioną sałatę i delikatnie pokrojoną rzeżuchę. Kiedy zauważymy, że ziemniaki nieco ostygły, kroimy je na małe ćwiartki i wrzucamy do półmiska na sałatę. W dalszych czynnościach na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy czosnek. Delikatnie smażymy, uważając żeby go nie spalić, ponieważ będzie gorzki. Do czosnku następnie dorzucamy krewetki i razem dalej podsmażamy. Kiedy białko w krewetkach się zetnie, zdejmujemy je z patelni i przerzucamy wraz z czosnkiem do półmiska. Starajmy się nieco odcedzić krewetki, żebyśmy uniknęli zbędnych ilości tłuszczu. W etapie końcowym posypujemy rodzynkami i skrapiamy polewą balsamiczną. Podajemy od razu.

Ta sałatka idealnie smakuje na ciepło, lecz można ją jeść również na zimno. Wtedy, można ją przetrzymywać maksymalnie 1 dzień w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *