Orkiszowe babeczki z orzechami włoskimi

Przepis przygotowany na 8 porcji

Składniki:

  • 120 g mąki luksusowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g mąki orkiszowej, bądź jeśli takowej nie mamy może być pełnoziarnista
  • 25 g pasty oliwkowej
  • 25 g cukru
  • 60 g orzechów włoskich w miarę drobno posiekanych
  • 150 g półtłustego mleka

Sprawdź ofertę cateringu dla firm z Wrocławia

Wykonanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Lekko spryskujemy blachę w której będziemy piec babeczki oliwą.
  2. Przesiewamy mąkę, a także proszek do pieczenia do miski, w której od razu będziemy mogli wyrabiać ciasto. Do tej samej miski dodajemy również mąkę orkiszową/pełnoziarnistą.
  3. Starannie wyrabiamy mąkę z pastą oliwkową i dodajemy odmierzoną ilość cukru oraz orzechy włoskie.
  4. Wlewamy mleko do miski. Mieszamy nożem, w celu uzyskania wilgotnego lecz nie kleistego ciasta.
  5. Deskę do krojenia, bądź blat posypujemy mąką i nadajemy ciastu kształt wałka o długości mniej więcej 20cm.
  6. Ukształtowany wałek tniemy na 8 części. Wkładamy je na skropioną wcześniej blachę i pieczemy je ok. 15 do 20 minut do lekkiego zarumienienia się.

Pamiętajmy, aby od razu ich nie podawać do jedzenia. Niech swobodnie ostygną! Można je podawać z masłem, bądź dżemem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *