Kurczak curry z jogurtem i ryżem

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego bądź roślinnego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 200 g chudej piersi z kurczaka
  • 1 mała cebula drobno posiekana (60 g)
  • 1 pomidor obrany ze skóry
  • 1 łyżka curry
  • 100 ml wody
  • 100g jogurtu naturalnego niskotłuszczowego
  • 120 g ryżu basmati

Sprawdź ofertę cateringu dla firm z Wrocławia

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżeczki dowolnie wybranego oleju i smażymy na nim pokrojonego w kostkę kurczaka do lekkiego zarumienienia. Kiedy się usmaży zdejmujemy z patelni, ale uważamy żeby nie ostygł. W tym celu możemy go przykryć folią aluminiową. Na patelnię dodajemy 2 łyżeczki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią pokrojonego w kostkę pomidora, który wcześniej został obrany ze skóry. Dodajemy przyprawę curry i wodę. Dobrze wszystko mieszamy do uzyskania konsystencji sosu. Kiedy się nam wszystko ładnie zagotuje zdejmujemy z palnika i dodajemy odpowiednią porcję jogurtu. Szykujemy naczynie żaroodporne i na jego dno przekładamy wcześniej usmażonego kurczaka, a na wierzchu polewamy go sosem. Takiego polanego sosem kurczaka pieczemy w piekarniku przez ok. 25 min w 180 stopniach C. Takie danie podajemy z ugotowanym w międzyczasie ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *