Kedgeree z wędzonego dorsza z pomidorami cherry

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 120 g filetów z wędzonego dorsza
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula drobno posiekana (60 g)
  • 1 średnia łyżka przyprawy curry
  • 150 g ryżu basmati
  • 300 ml wody
  • 120 g pomidorków cherry
  • 1 łyżeczka niskotłuszczowej margaryny
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 łyżka posiekanej kolendry

Sprawdź ofertę cateringu dla firm z Wrocławia

Przygotowanie:

Gotujemy filet z dorsza w niewielkiej ilości wody. W międzyczasie sięgamy po duży garnek i w nim smażymy drobno posiekaną cebulę do lekkiego zarumienienia się. Dodajemy odpowiednią ilość curry i dodajemy do tego 1 łyżkę wody, ale tylko w takim przypadku jeżeli cebula zacznie nam przywierać do dna garnka. W następnej kolejności płuczemy ryż basmati i dodajemy go do garnka wraz z wodą. Dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, do momentu aż ryż uzyska swoją miękkość (12 min). W drugim niewielkim garnku podsmażamy pomidory na margarynie do momentu uzyskania konsystencji papki. Przed samym podaniem rozdrabniamy rybę i dorzucamy ją do ugotowanego ryżu. Delikatnie wszystko mieszamy, gdzie następnie dodajemy również pomidory. Na samym wierzchu dania kładziemy ugotowane jajko pokrojone w plasterki.

Dodaj komentarz