Hamburger z indyka z sałatką z pomidorów i czerwonej cebuli

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 ząbki czosnku (polskiego)
  • 1 mała posiekana cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Czarny pieprz
  • Opcjonalnie pół łyżeczki płatków chilli
  • 2 Łyżki oliwy
  • 360 g pomidorów pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 czerwona cebula (60 g) pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 5 pełnoziarnistych bułek razowych (każda po 50 g)
  • Odrobina mąki

Sprawdź ofertę cateringu dla firm z Wrocławia

Przygotowanie:

Mielone mięso przekładamy do miski i mieszamy z czosnkiem, cebulą, natką pietruszki oraz czarnym pieprzem i płatkami chilli. Z dobrze wymieszanej masy formujemy cztery hamburgery i w razie potrzeby posypujemy je odrobiną mąki, gdyby się kleiły. Smarujemy pędzlem z oliwą (1 łyżka oliwy) każdego hamburgera i kładziemy na rozgrzanego grilla, przewracając je, gdy będą już z jednej strony zarumienione.

Przygotowując sałatkę kroimy pomidory oraz cebulę na plasterki. Przekładamy je warstwami na talerzu i skrapiamy octem balsamicznym oraz oliwą.

Bułkę kroimy na połowę i delikatnie, można ją przypiec na grillu. Usmażone hamburgery przekładamy do bułek i podajemy je z sałatką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *