Dieta 1400 kcal – tydzień II

Wartości kaloryczne spożywanych posiłków

Śniadanie -> 400 kcal

Obiad -> 500 kcal

Kolacja -> 350 kcal

Przekąska -> 150 kcal

ŁĄCZNIE: 1400 kcal

Chcesz stracić na wadze? Dietetyk z Wrocławia pomoże Ci schudnąć

Dzień 1

Śniadanie:

  • Duże gotowane jajko z 2 racuszkami, posmarowanymi 2 łyżeczkami (10 g) Pasty oliwkowej i odrobiną ekstraktu drożdżowego
  • Duża mandarynka

Drugie śniadanie:

Obiad:

  • Porcja Zupy z zielonego groszku z grzankami Pesto
  • Kromka chleba razowego z łyżeczką Pasty oliwkowej
  • Gruszka

Podwieczorek:

  • Szklanka mleka z dziennego przydziału (200 ml)

Kolacja:

  • Porcja Steku z indyka z polewą z pomidorów suszonych i bułka tartą
  • 120 g gotowanych młodych ziemniaków
  • 120 g sałatki ze świeżych owoców z gałką (60 g) lodów o obniżonej zawartości tłuszczu

Dzień 2

Śniadanie:

  • 150 g niskotłuszczowego jogurtu owocowego ze 100 g świeżych jagód i łyżką pestek słonecznika

Drugie śniadanie:

  • Szklanka mleka z dziennego przydziału (200 ml)

Obiad:

  • Kanapka z wędzonym pstrągiem, chrzanem i roszpunką jadalną
  • Opakowanie (25 g) chipsów o obniżonej zawartości tłuszczu
  • Średnie jabłko

Podwieczorek:

  • 30 g rodzynek sułtańskich lub innych suszonych owoców

Kolacja:

  • Porcja Prostej zapiekanki z dorsza
  • 175 g ziemniaków ubitych z 2 łyżeczkami ( 10 g) Pasty oliwkowej
  • Szklanka mleka dziennego przydziału (200 ml)
  • 100 g grochu

Dzień 3

Śniadanie:

  • Połowa grejpfruta
  • Miseczka (50 g) muesli z dodatkowymi owocami (mała garść)
  • 10 (łącznie 20 g) migdałów posiekanych z mlekiem (200 ml)

Drugie śniadanie:

  • 80 g winogron

Obiad:

  • Porcja Zupy ogórkowej
  • 70 g bagietki z 25 g sera brie i połową czerwonej papryki pokrojonej w plasterki

Podwieczorek:

  • Szklanka mleka (200 ml)

Kolacja:

  • 75 g makaronu pełnoziarnistego z porcją Sosu do makaronu z karczochami i papryką
  • 15 g (czubata łyżka) startego parmezanu, którym posypujemy danie
  • Sałatka z dowolnej sałaty, ogórka i tartej marchewki (mała miseczka)
  • Plaster melona ( 150 g)

Dzień 4

Śniadanie:

  • Babeczka z serem i jabłkiem z dwoma łyżeczkami Pasty oliwkowej
  • Jedno średnie jabłko pokrojone w plasterki

Drugie śniadanie:

  • 200 ml jogurtu z bananem, mandarynką i brzoskwinią

Obiad:

  • Bagietka z pomidorami (UWAGA: nie francuska, nieduża podłużna bułka)
  • 80 g truskawek polanych płaską łyżką (15 g) półtłustej śmietany i posypanych łyżeczką cukru

Podwieczorek:

  • 1 średnia marchewka pokrojona w słupki

Kolacja:

  • Porcja Kurczaka w ziarnach słonecznika z sałatką i jogurtem z ziołami
  • 50 g kajzerka, skropiona łyżeczką oliwy z oliwek
  • Porcja Sałatki z jesiennych owoców

Dzień 5

Śniadanie:

  • Porcja Owsianki z czterech ziaren z morelami wraz z 14 g (2 orzechy) posiekanych orzechów włoskich z łyżeczką (8 g) płynnego miodu

Drugie śniadanie:

  • Szklanka mleka (200 ml)

Obiad:

  • Kanapka np. Pikantna kanapka z jajkiem i rzeżuchą
  • 200 ml soku pomarańczowego

Podwieczorek:

BRAK

Kolacja:

  • Porcja Kofry wołowej z sosem tzatziki
  • 90 g fasolki szparagowej gotowanej na parze
  • Brulee z jabłkami Bradley i mango

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *