Babka drożdżowa

Liczba porcji: 20

Składniki:

  • Mleko 1,5 % (500 ml)
  • Białka jaja kurzego (60 g)
  • Olej słonecznikowy (60 g)
  • Masło (30 g)
  • Mąka (500 g)
  • Rodzynki (30 g)
  • Cukier (50 g)
  • Drożdże (50 g)
  • Cukier waniliowy
  • Otarta skórka z cytryny
  • Sól

Sprawdź ofertę cateringu dla firm z Wrocławia

Przygotowanie:

Przygotowujemy blachę do babki i smarujemy ją porządnie masłem. Z ¾ szklanki mleka, łyżki cukru, 2 łyżek mąki i drożdży sporządzamy zawiesinę, czyli wszystko porządnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiamy w miarę ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy resztę składników. Po wyrośnięciu drożdży wlewamy je do miski z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy dokładnie ciasto i na koniec dodajemy rodzynki. Odkładamy ponownie ciasto w ciepłe miejsce przykryte ściereczką lnianą, czekające na wyrośnięcie. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni C. Pieczemy 45 – 60 minut sprawdzając patyczkiem ciasto czy się do niego nie przykleja.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *